Версія для друку

Дмитро Кулеба та Єкатерина Захарієва домовилися про низку заходів для розвитку торгівлі та інвестицій між країнами

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів переговори з Віце-прем’єр-міністром, міністром закордонних справ Республіки Болгарія Єкатериною Захарієвою, яка перебуває в Україні з чотириденним робочим візитом.  

Сторони обговорили розвиток економічного співробітництва, бізнес-контактів, торгівлі та інвестицій між Україною та Болгарією. Вони домовилися про проведення найближчим часом українсько-болгарського бізнес-форуму і Міжурядової комісії з питань торговельно-економічного співробітництва.

“Обсяг торгівлі між Україною та Болгарією перевалив за 1 млрд дол. США. Сьогодні ми детально проговорили, що ще ми можемо зробити, аби бізнес-контакти розвивалися і, навіть, попри пандемію ми мали більше торгівлі, більше обміну між бізнесами та між людьми”, - зауважив глава МЗС України. 

Дмитро Кулеба висловив вдячність Болгарії за незмінну підтримку суверенітету і територіальної цілісності України, принципову позицію щодо санкційної політики ЄС проти РФ, а також цілковиту підтримку євроінтеграційних та євроатлантичних прагнень України.

Окремою темою обговорення стала міжпарламентська взаємодія, а також захист прав та інтересів національних меншин. 

“В Україні мешкає найбільша болгарська громада у світі, понад 200 тисяч людей. Українські болгари є частиною національного багатства України, невід’ємною складовою нашого суспільства. Ми домовилися з колегою, що будемо у конструктивному дусі вирішувати всі питання, пов'язані з освітою. Це стосується і української мови в Болгарії, і болгарської мови в Україні”, - заявив Дмитро Кулеба. 

Аби цей процес став більш практичним, міністри домовилися пришвидшити відкриття Українського культурно-інформаційного центру в Софії та Болгарської середньої школи в Одесі.

Дмитро Кулеба подякував Уряду Болгарії за надану гуманітарну допомогу на тлі COVID-19 та позитивно відзначив конструктивну позицію Болгарії щодо розблокування туристичних поїздок українських громадян в період обмежень. Сторони обговорили нові формати взаємодії для подальшого розвитку туристичного співробітництва. 

Міністри підписали План консультацій між міністерствами закордонних справ України та Республіки Болгарія на 2020-2021 роки.

Українська сторона відзначила важливість збереження питання окупованого Криму на міжнародному порядку денному. 

Дмитро Кулеба та Єкатерина Захарієва також поклали квіти до Стіни пам’яті біля Михайлівського Золотоверхого собору, вшанувавши пам’ять воїнів, які загинули, захищаючи суверенітет і територіальну цілісність України.



Некорекний ввод!
Невірний
захісний код!