Версія для друку

Єврокомісія оголосила конкурс на 4 міжрегіональні партнерства для інноваційних рішень протидії пандемії COVID-19

28 липня 2020 р. Європейська Комісія оголосила конкурс на створення тематичних партнерств для пілотних міжрегіональних інноваційних проектів, спрямованих на реагування та відновлення після пандемії коронавірусу. Цим конкурсом ЄК має на меті допомогти регіонам знайти нові можливості в умовах кризи, розвинути стійкість та продовжити зелену та цифрову трансформацію як елементи відновлення найбільш постраждалих секторів, таких як охорона здоров'я та туризм.

У рамках конкурсу Європейська Комісія прагне з’ясувати інтерес регіональних органів влади та інших зацікавлених сторін (університети, науково-дослідні центри, малі та середні підприємства) започаткувати міжрегіональні інноваційні партнерства, спрямовані на сприяння комерціалізації та розширення міжрегіональних інноваційних проектів та стимулювання інвестицій в бізнес. Партнерства повинні складатися з регіональних органів влади щонайменше з чотирьох різних країн ЄС і представляти, наскільки це можливо, цілісний ланцюжок інноваційної системи: науково-дослідні установи, бізнес, державне управління та кінцеві споживачі з різних країн. Допускається участь у конкурсі учасників з третіх країн.

Коментуючи відкриття конкурсу, Комісар ЄС з питань єдності та реформ Е.Феррейра, сказала: "Комісія виходить з попереднього успіху подібних заходів з підвищення інновацій та конкурентоспроможності на регіональному рівні. Запуск цього конкурсу - це ще один приклад спроможності та готовності ЄС підтримувати місцеву економіку в такі складні часи. Орієнтація на охорону здоров'я, туризм, розбудову стійкості та цифрової компоненти економіки цілком відповідає пріоритетам Комісії та є необхідною реакцією для протидії наслідкам пандемії".

Конкурс передбачає створення 4 партнерств:

  • Поліпшення доступності медичних товарів та препаратів для боротьби з коронавірусом. Може включати інноваційні концепції на будь-якому етапі доступу пацієнтів до товарів - від розробки концепції ліків до процесу їх розповсюдження до користувачів.
  • Безпека та поводження з медичними відходами, в контексті провадження циркулярної економіки в сфері охорони здоров'я.
  • Проекти підтримки сталого та цифрового туризму.
  • Розробка водневих технологій у найбільш вуглемістких регіонах, наприклад, шляхом трансформації існуючих вугільних шахт, плавильниць або виробничих потужностей.

Кожне обране партнерство отримає технічну допомогу у сумі до 100 тис євро з Європейського фонду регіонального розвитку, які будуть направлені на експертну допомогу в роботі партнерства. Очікується, що до кінця 2021 року кожне обране партнерство проведе аналіз наявних фінансових та правових перешкод та визначить комплекс заходів для прискорення впровадження інновацій, комерціалізації та розширення масштабів міжрегіональних інвестиційних проектів. Партнерства будуть також заохочені долучатись до інших програм та ініціатив ЄС, а також спільних заходів в рамках Тематичних Платформ смарт-спеціалізації.

Збір пропозицій до конкурсу триватиме до 7 вересня 2020 року.

Деталі доступні за посиланням: https://bit.ly/3fmTKgr.



Некорекний ввод!
Невірний
захісний код!